Menü
0(342) 321 48 88
7/24 Online Satış

Baklava Marka Tescili

Baklava, Osmanlı zamanından beri Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından birisidir. Yüzyıllardır Türk tatlısı olarak bilinir, ancak marka tescili ve patenti günümüze yakın zamanda alınmıştır. AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 Tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir. Bu tarihten önce Yunanlılar kültürümüze ait herşeyi sahiplendikleri gibi bu ürünü de sahiplenmeye çalışmıştır. Ancak Türkiye uluslararası arena da bu ürünün yapım ve isim hakkının kendisine ait olduğunu kanıtlamıştır.

Tescil dediğimiz şey bir ürün ya da markanın isim veya yapılış hakkını satın almaktır. O ürünün isminin veya bu bir yemek ise tadının ya da şeklinin başkası tarafından taklit edilmesini önlemektir. Baklava Yunanlıların sahip çıkmaya çalıştığı ancak Türklerin daha önce davranarak uluslararası arenada da tescil işlemlerini tamamlayarak kanıtladığı bir tatlımızdır.

Gaziantep yöresi ile özdeşleşmiş olsa da ülkemizin yedi bölgesinde de bilinen ve yenen bir şerbetli tatlıdır. Baklava denince akla ilk önce Gaziantep gelir. Orijinal Gaziantep Baklavası ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile diğer baklavalardan farklı halde yapılmaktadır. Temel olarak bu farkı ortaya koyan en önemli özellik kullanılan hammaddelerdir. Bazen ceviz ile bazen fındık ile çeşitli şekillerde servis edilir. Ülkemizde her halde bilinen ve tüketilen aynı zamanda sevilen bir tatlıdır.

Bir ürünün yöresel lezzet anlamında isim hakkının tescil ettirilmesi çok önemlidir. Ürünün bir başkası tarafından çalınmasını önler. Bu durum bir ürünün marka değerini artıran , ismini duyurmasına yardım eden piyasada iyi anılmasına tüketicilerin tercih etmesini sağlayan bir durumdur. Marka tescili konusunda herhangi bir sınır yoktur. Ülkemizde marka hizmetini TPE vermektedir. Türk Patent Enstitüsü gelen marka tescil başvurularını değerlendirir. Hali hazırda benzer bir isim,sembol,şekil,ürün vs. yok ise o ürünün marka tescilini yapar. Ayrıca kurum müracaatları yaparken, sizin kim olduğunuzla ilgilenmez. Yani marka tescilini, şahıs yapabilir ya da tüzel bir kişilik olan işletme yapabilir. Uluslararası olarak da tescil işlemleri gerçekleşmektedir. Baklava hem Türkiye de hem uluslar arası arenada tescillidir. Hiç kimse baklava adını tek başına kullanamaz çünkü ülkemize ait yöresel bir lezzettir.

Baklava yöresel lezzet/ işaret olarak tescillenmiş olup gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında tadı veya şekli taklit edilemez. Uluslararası arenada kimse bu tada sahip çıkamaz çünkü kime ait olduğu bellidir. İsmi marka haline getirilmiş ve korunmaya alınmış bir ürün diğerlerine karşı mutlak koruma sağlamaktadır. Kimse tescilli marka üzerinde hak iddia edemez. Marka, üreticilere markanın taklitlere karşı yasal olarak korunmasını sağlar.

Sizde ürünlerinizin marka hakkını satın alarak, tescil işlemlerini tamamlayarak markanızın ürününüzün birileri tarafından kullanılmasını engelleyebilirsiniz.